HelySpecifikus
Előadások

Rejtő Jenő / Budapest Bár

A tizennégy karátos autó

Koncertszínház

TRIP Autó

Az utánozhatatlan humorú Rejtő Jenő írói fantáziája külön világot teremtett a magyar regényirodalomban. Legnépszerűbb műveinek egyike, A tizennégy karátos autó a TRIP koncertszínházi sorozatának egyik szenzációját ígéri: a talpig önérzetes Vanek úr, a Szahara, a francia idegenlégió és egy szerelmi történet körül zseniális ponyvaparódia szövődik.

Több generáció kedvenc regényírója egy olyan zenekart is megihletett, amely stílusával, zenei sokoldalúságával minden korosztályt elbűvöl: az előadás kulcsjeleneteihez a Budapest Bár zenészei és a kitűnő dalszerző, Szűcs Krisztián írtak dalokat. Így lett Gorcsev Iván, Vanek úr és Vendier őrmester sivatagi ámokfutásából varázslatos összművészeti élmény.

„Rejtő feszes poéntornádójához elsőre megtisztelő, azonban lehetetlennek tűnő feladatnak látszott dalokat írni. Szerencsére a briliáns karakterek szinte maguk írták a szövegeket és a dallamokat a fejemben, sokat segítettek Keresztes Tamás zenei szempontból is értő, érzékeny iránymutatásai” – vallott Szűcs Krisztián a munkafolyamatról.

A tavalyi évad nagy sikere, az Ilf és Petrov művéből készült Tizenkét szék című előadás után idén A tizennégy karátos autó tizenkét dallal kísért groteszk kalandjain kacaghat a közönség. Mivel a koncertszínház legalább annyira színházi, mint zenei élmény, a dalokat nem énekesek, hanem nyolc kitűnő színművész adja elő: Dankó István, Lengyel Benjámin, Mentes Júlia, Mertz Tibor, Mikó István, Rába Roland, Szécsi Bence e.h., Tóth Balázs e.h. A produkció rendezője és egyben díszlettervezője a Jászai Mari-díjas Keresztes Tamás, aki Divinyi Rékával együtt adaptálta színpadra a regényt. „Ez az első önálló rendezésem egy remek stábbal, valódi örömmunka volt az egész próbafolyamat” – nyilatkozta Keresztes Tamás.

A zenekar élőben, koncertszerűen játszik, a színpadi jeleneteket a vibráló hangulatú dalok fűzik össze. Ám nemcsak a zene és a színjáték, hanem a Keresztes Tamás által létrehozott látvány is fontos része annak a vállalkozásnak, amelyik Rejtő írói világából újműfajt, zenés „képregényszínházat” teremt. A TRIP jóvoltából, kitűnő művészek közös alkotásaként születik meg a nyári évad egyik legviccesebb és legszerethetőbb színházi élménye.

A tizennégy karátos autó

„Hiába számít könnyű műfajnak Rejtő Jenő, a ponyvakirálynak olyan utánozhatatlan stílusa és humora volt, amit nagyon nehéz filmre vinni vagy színpadra adaptálni...A Katona József Színház színészeként és jó pár magyar film (fő)szereplőjeként ismert Keresztes Tamás viszont, ha nem is maradéktalan, de azért alapvetően remek munkát végzett, A tizennégy karátos autó legfrissebb színpadi változata hellyel-közzel pontosan teremti újra Rejtő őrült karakterekkel teli, infantilis és bolondos világát.” – WeLoveBudapest

„Rejtő humoros regényében Vanek úr, a Szahara, a francia idegenlégió és egy szerelmi történet körül ponyvaparódia szövődik. Az előadás ikonikus jeleneteihez a Budapest Bár zenészei írtak dalokat, így lesz Gorcsev Iván, Vanek úr és Vendier őrmester legendáriumából összművészeti élmény. A tizennégy karátos autó tizenkét dallal kísért groteszk kalandjait nem énekesek, hanem hat kitűnő színművész adja elő.” – Kultúra.hu

„A tizennégy karátos autó zenéjét a végig a színpadon bazseváló Budapest Bár zenészei szerezték, nem véletlenül. Az általuk megteremtett kuplés- filmzenés-kávéházi cigányzenés világ tökéletesen passzol Rejtő bohém figuráihoz és humorához... A darab nem egy betétdala válhat majd a színpadról lelépő és attól független életet is élő slágerré.” – WeLoveBudapest

Az elmúlt hónapok kényszerszünete után továbbra is sokan rendkívül kiéhezettek vagyunk a színházra. A Városmajorban a telt ház is ezt mutatta A tizennégy karátos autó premierjén...A Katona József Színház remek színészének, Keresztes Tamásnak az első rendezése az előadás. Mindenképp ígéretes debütálás. Érződik belőle a szerző tisztelete és a rajongás a hősei iránt...Nagyon karakteres az előadás látványvilága (Keresztes Tamás és Várai Artúr). És hozzájön az ötletes animáció (Nagy Tamás). – Népszava

DÍSZLET, LÁTVÁNY /

Keresztes Tamás

JELMEZ /

Bartos Letícia

GRAFIKA, RAJZ /

Várai Artúr

ANIMÁCIÓ /

Nagy Tamás

VIZUÁL /

Magács Vince

FÉNY /

Mihalecz Tamás

DALSZÖVEGEK ÉS ZENE /

Szűcs Krisztián
Kollár-Klemencz László
Budapest Bár zenekar

HANGSZERELÉS /

Budapest Bár zenekar

KORREPETÍTOR /

Szép András

DRAMATURG /

Divinyi Réka

RENDEZŐASSZISZTENS /

Szakács Zsuzsa

RENDEZŐ /

Keresztes Tamás

BUDAPEST BÁR ZENEKAR /

Farkas Róbert
Farkas Mihály
Ökrös Károly
Farkas Richárd
Kisvári Bence

SZEREPLŐK /

Dankó István
Lengyel Benjámin
Mertz Tibor
Mentes Júlia
Mikó István
Rába Roland
Szécsi Bence e.h.
Tóth Balázs e.h.

ILF | PETROV / RATKÓCZI | ZÁVADA | VECSEI

Tizenkét szék

Koncertszínház

TRIP

Klavgyija Ivanovna nem számított infarktusra. Ám amikor mégis kopogtat a vég, az öreg Madame (Láng Annamária) megvallja vejének, Ippolit Matvejevicsnek (Hegedűs D. Géza), hogy a családi briliánsokat egy régi ülőgarnitúra 12 székének egyikébe rejtette a szovjethatalom elől. Ippolit a székek nyomába ered, miközben szemei előtt a hajdani szép napok lebegnek, amikor még nemesi marsallként masírozott a cár oldalán. Ám az utcákon már épül a szocializmus – ha más nagyon nem is -; és a kincs szaga Ippolithoz vonzza a vállalkozó szellemű papot, Fjodor atyát (Rába Roland) és a jóképű szélhámost, Osztap Bendert (Vecsei H. Miklós).

A villamosállomást, amelynek építkezése az alapzatnál fagyott be, Treuhov már régen megtervezte, még 1912-ben, de a városi tanács elvetette a tervet. Két évvel később Treuhov újra rohamot intézett a városi tanács ellen, de közbejött a háború. A háború után közbejött a forradalom. Most közbejött a Nep, az önálló gazdasági elszámolás, a rentabilitás. Nyárra az alapzatot ellepték a virágok, télen csúszkát rendeztek be rajta a gyerekek.

– Ilf-Petrov: Tizenkét szék

Láng Annamária
Vecsei H. Miklós
Rába Roland
Hegedűs D. Géza

ZENÉSZEK /

Bodóczy Zoltán
Kolozsi Péter
Oláh Bence
Porteleki Áron
Ratkóczi Huba

SZÍNÉSZEK /

Láng Annamária
Hegedűs D. Géza
Rába Roland
Vecsei H. Miklós

TIZENKÉT SZÉK STÁB /

Albert Alianna, Asbóth Lili, Barbarics Zsófi, Bartos Letícia, Divinyi Réka, Duda Éva, Kéri Jevgenyija, Kiss Zsuzsanna, Koncz Gabriella, Kovács Áron, Kónya Klára, Magács László, Magócsi Anikó, Mohai Gábor, Mudri Lucia, Nagy Fruzsina, Szép András, Vasziljeva Irina, Závada Péter

TRIP STÁB /

Facsádi Orsolya, Fekete Tamás, Hinterstein László, Horváth Lili, Korcsok Anna, Magács László, Petrik Alexandra, Szatai Zsófia, Vágó Kata

A Tizenkét szék számomra arról szól, hogy a régi és az új világ, a rend és a káosz hogyan küzd meg egymással két, a maga módján zseniális karakteren keresztül. Osztap Bender, Ippolit Matvejevics, és talán a mi világunk tragikuma is az, hogy az ellenfelek ugyanolyan arányban hordozzák az igazságot és a hazugságot. Ráadásul ez a két ember a 12 szék utáni hajsza közben meg is szereti egymást. Tehát semmi sem fekete és fehér.

– Magács László

A Marla Rubin Productions Ltd-vel kötött megállapodás alapján

JACK THORNE

színpadi adaptációja

JOHN AJVIDE LINDQVIST

svéd novellája

A TRIP küldetéséhez híven első helyspecifikus előadásunk egy különleges környezetben, az ÁVHsok valamikori pártétkezdéjében, a Palatinus Házak aljában kelt életre. A képzőművészek és designerek által megalkotott helyszín már a belépés első pillanatában beszippantotta a nézőket, részévé téve őket az Engedj be! különleges világának. Az előadás egy finoman megrajzolt, érzékletesen felépített szerelmi dráma mindenki számára ismert és átélhető elemeit felhasználva mutatja be egy függőség kialakulásának folyamatát. Eli alakja ugyanis túlmutat a szokványos vámpírértelmezéseken, figurája mindent képvisel, ami rabjává tudja tenni az embert.

Jelentheti akár a kémiai, akár a viselkedési függőséget, bármit, amihez az öröm megélésének pótlására folyamodunk nap mint nap. Oskar darabbeli útja kristálytiszta képletet ad arról a folyamatról, ahogy egy identitásának formálódásába gabalyodott kamasz a rengeteg kudarc és megaláztatás hatására olyan világot keres magának, ahol szeretet és elfogadás várja. A körülötte lévő felnőttek mind szerepeikbe merevedett karikatúrák, a többi, normális mintát nélkülöző gyerek pedig vérre menő küzdelmet folytat, hogy inkább ő alázzon, mint hogy őt alázzák. Mert csupán ez a két kategória létezik: ha nem kerekedsz gyorsan a másik fölé, ő fog föléd kerülni.

SZEREPLŐK /

Hakan - Sörös Sándor
Anya - Szávai Viktória
Oskar - Kozma Ákos/Jeney Márton
Eli - Szőke Abigél
Halmberg nyomozó - Quintus Konrád/Kovács Ádám
Avila bá - Szabó Simon/Sütő András
Apa - Vasvári Csaba
Kurt/Jocke/Stefan - Molnár Csaba/Sütő András
Torkel/Jimmy - Lazók Mátyás
Jonny - Horváth Márk
Micke - Suri Borisz
Jan - Varga Miklós
Bemondó - Száraz Dénes

ALKOTÓK /

Író - John Ajvide Lindqvist
Színpadra alkalmazta - Jack Thorne
Fordította - Szatai Zsófia és Ruttkay Zsófia
Dramaturg - Ruttkay Zsófia
Mozgás - Papp Zoltán és André Rolland
Zene - Kovácsovics Dávid
Díszlet - Törőcsik Ambrus
Jelmez - Müller Kata
Rendezőasszisztens - Varga Miklós
Fotográfus - Dobos Tamás
Kommunikáció - Aeffect Communications and Consulting
Rendező - Pálfi György

TRIP STÁB /

Csunderlik Péter
Dubniczky László
Ézsöl Andrea
Hinterstein László
Jakab Zsófia
Magács László
Őri Eszter
Petrik Alexandra
Pusztai Csaba
Vágó Kata

"Ismét egy olyan ajánlattal állunk elő ebben a kulturális szcénában, amely komplexen ötvözi a színházat, a filmet, a képzőművészetet, az urbanisztikát, a város titkait és kincseit."

Magács László